Mange jern i ilden, eller mange baller i lufta ville nok mange brukt for å beskrive Gisle Stavland. Enten de kjenner han som fotballtrener for Birkenes G13 og J9, som styreleder i Birkenes Sparebank eller som gründer.

- Jeg har nok en tendens til å involvere meg i mer enn jeg burde, men det er samtidig utrolig givende å engasjere seg på flere fronter, spesielt hvis gir noe til bygda vår og for barn og unge.


Gisle Stavland - Bygdepatriot og gründer

For Gisle beskriver seg selv som bygdepatriot på sin hals

- Gjennom jobben er jeg så heldig å treffe mange mennesker fra inn- og utland, og jeg passer alltid på å fortelle at jeg kommer fra Birkeland, hjertet i Agder som jeg kaller det. Jeg mener oppriktig at dette er verdens beste plass å bo og jobbe fra.

Så det var aldri tvil om at Gisle skulle tilbake til bygda etter endt studier i Edinburgh

- Jeg var fast bestemt på å komme tilbake for å være nær familie og venner. Dessuten ligger Birkeland så sentralt til at tilgangen til arbeidsmarkedet er stort.

Karrieren startet som trainee hos Ericsson i Grimstad, men når de kort tid etter flagget hjem det meste av aktiviteten til Sverige, så ble det starten på et arbeidsliv som konsulent innen teknologi og digitalisering.

- De neste 14 årene jobbet jeg i internasjonale konsulentselskaper som Teleca og Devoteam, noe som gav meg muligheten til å reise mye rundt og oppleve og lære fra andre land og kulturer. Prosjekter og kunder fra Australia til England gav meg masse erfaring som jeg har tatt med meg videre. Jeg tilbrakte mest tid i England der jeg jobbet på prosjekter for Vodafone i 6 år. Det ble mye pendling, men jeg har også bodd der i perioder, for eksempel i Thatcham, Guildford, Newbury og Oxford. Året i Oxford var helt fantastisk, spesielt ettersom min samboer Hege tok permisjon og ble med.

Med kofferten full av erfaring så startet etterhvert tankene om å skape noe på Sørlandet.

- Det at vi fikk vårt første barn, i kombinasjon med ønske om og behov for å være mer med venner og familie på Birkeland, gjorde at jeg en periode tok på meg mer administrative roller uten så mye reising. I den perioden vokste lysten på å etablere og bygge et selskap på Sørlandet.

Resultatet ble at han sammen med 4 kolleger etablerte Egde i 2016, et selskap som i dag har passert 100 ansatte, med kontorer i Grimstad, Kristiansand, Porsgrunn og Tromsø. Kundene kommer fra hele landet. Selskapet er også kjent for sitt samfunnsengasjement, spesielt mot barn og unge.

- Vi bestemte oss fra første dag at vi i tillegg til å bygge en arbeidsplass med den motiverte medarbeideren i sentrum, med god økonomisk drift, også skulle engasjere oss aktivt i barn og unges forståelse og kunnskap for teknologi. Eksempler er hjelp og støtte til å etablere kodeklubber for barn i flere byer på Agder, og et tett og langvarig samarbeid med UiA, der vi både foreleser og kontinuerlig har flere studenter som enten gjør bachelor- eller masteroppgaven sin hos oss, eller som har sommerjobb eller praksisplass.

- Det jeg kanskje er mest stolt av er av vi har turt å satse på de unge, og gi de en spennende og utviklende jobb. Det hindrer at verdifull kompetanse flytter ut av regionen, noe som er kjempeverdifult for hele næringslivet her nede i Sør. Over 35 av de ansatte begynte som nyutdanna.

Og det var det samme engasjementet for barn og unge som trigga lysten til å takke ja til et verv i styret til Birkenes Sparebank for åtte år siden. De siste fire som styreleder.

- Jeg vokste jo selv mer eller mindre opp i Birkenes Idrettslag og fotballgruppa. For meg personlig var det noen fantastiske år. Jeg trivdes utrolig godt med det å ha noe fast å gå til på fritiden. Samholdet, tryggheten, vennskapene, og ikke minst disiplinen man lærer med å komme på tiden og det å være på lag med andre har vært utrolig nyttig.

- Det samme opplevde jeg med å være med i Birkeland Musikkorps. Sånne arenaer og tilbud er ubeskrivelig viktig for barn og unge. Samfunnsnytten er omtrent umulig å kalkulere, men den er utvilsomt skyhøy.

Og det var derfor du takket ja til å engasjere deg i styret i Birkenes Sparebank?

- Ja! Absolutt! Fellesnevneren for mye av det som skjer i bygda, selvfølgelig i tillegg til alle de frivillige, er Birkenes Sparebank. Så når muligheten bød seg så måtte jeg bare takke ja, og det angrer ikke jeg et sekund på. Ikke bare er det en fantastisk bank med dyktige ansatte, men den er også utrolig viktig for lag, foreninger og kulturtilbud i bygda. Det er krevende å sitte i et bankstyre, men samtidig får man være med på det privilegiet det er å skape et overskudd som går tilbake til bygda. Folk må huske på det at hele overskuddet til banken tilhører bygda vår, og hvert år settes det av penger som skal gå til allmennyttige formål.


Gisle Stavland er styreleder i Birkenes Sparebank og delte i fjor høst ut kr 4.000.0000 i gave fra banken til idrettslagets nye kunstgresshall i Birkenesparken.
(Fv: Gisle Stavland, Trond Endresen, Arve Tønnessen, Øyvind K. Andersen, Kjetil Aamlid, Banksjef Harald Flaa og Ordfører i Birkenes Gyro Heia).


Som styreleder i lokalbanken delte Gisle ut Talentprisen til artist Bjørn Olav Hartvigsen

Og Birkenes Idrettslag er du fortsatt engasjert i?

- Skoa er lagt på hylla, men for meg var det naturlig å gi tilbake til idrettslaget etter mange år som utøver. Jeg har vært med i fotballstyret og hatt vervet som sportslig leder, men etter at jeg fikk egne unger som er engasjert, så prioriterer jeg tiden til å være fotballtrener sammen med andre foreldre for G13 og J9. Det handler om det samme som det vi har snakket om til nå. Idretten og andre lag- og foreninger er viktige arenaer i oppveksten til de unge. Ja, Birkenes IL produserer noen utøvere i nasjonal toppklasse, men hovedfokuset er jo å gi de unge et tilbud der de kan høre til og være inkludert. 


Gisle i aksjon som trener for Birkenes ILs 9-årige fotballjenter