- Grei!
- Streng, men grei!
- Veldig ålreit!
- Drithyggelig!

Ingen tvil om at Gøran er populær blant ungdommene på Birkeland. De vi treffer på Joker fritidsklubb en fredagskveld har bare lovord å si om klubblederen sin. Men hva var det som fikk den 31 år gamle borkisen til å søke på jobben som fritidsklubbleder?

– Jeg hadde himla lyst på den jobben, det er så sykt givende arbeid! Du får god kontakt med ungdommen og du blir en trygg person på et fritidssted. Du får en tilnærming til ungdommen som du ikke får som en annen ansvarsperson i ungdomsmiljøene. Du kommer litt tettere på, du er der når de vil komme, ikke når de skal komme, og det er fint.

 

En kul og trygg arena
Gøran har vært klubbleder på Joker siden november 2017, det vil si i snart fem år. I den perioden har antall ungdommer som besøker fritidsklubben variert stort, fra 15 til 80 stykk per kveld, men stort sett ligger det på 35-50 ungdommer pr. klubbkveld. De siste to åra har Joker arrangert sommerklubb også, ei uke med aktiviteter i juli, med god oppslutning.

Gøran synes det er vanskelig å svare på hva hans innsats har betydd og betyr for fritidsklubben, men merker at han føler en viss tilfredshet når han får til ting som ungdommen sjøl har lyst til.

– Når du ser at ungdommene er tilfredse, så blir du jo litt tilfreds sjøl også. Du er jo med på å skape en kul og trygg arena for dem, og det er dét jeg husker fra klubben fra min egen ungdomstid au. Jeg synes det er viktig, understreker fritidsklubblederen.

Han skynder seg å legge til at han ikke er alene om å gjøre Joker fritidsklubb til en god arena for birkelandsungdommen.

– Vi har et sykt bra klubbstyre med ti ungdommer, en himla kul gjeng, skryter Gøran. Han trekker også fram de tre klubbarbeiderne Daniel Haugebo, Kristoffer Svendsen og Henny Eline Håkedal.

– De betyr veldig mye. Uten dem hadde det ikke blitt halvparten så livat, for de er veldig med og gjør klubben til det den er. De har veldig mange gode ideer som er nesten som ideene ungdommene har.

 

Skulle gjerne utvidet tilbudet
Det er liten tvil om at Joker fritidsklubb er et viktig samlingssted og et godt fritidstilbud for birkelandsungdommen. Men det kan alltids bli bedre, tenker Gøran. Så hva ville han gjort hvis han plutselig fikk en million til rådighet?

– Ååååh, da ville jeg utvida tilbudet, både med antall dager og bemanning. Kanskje pussa opp bittegranne, ikke til det ekstreme, men for å få litt flere forskjellige tilbud, så en kunne ha et typisk samlingssted etter skolen, type leksekafé eller bare hangout, et tilbud for de som trenger det litt ekstra, kanskje, de som trenger en pause. Og så ville jeg reist på en mengde turer, til Dyreparken, gocart, bowling og sånt. Opplevelser! Dét hadde vært kjempekult, smiler klubblederen.

 

Pusher gratis sportsutstyr
Men Gøran Frigstad er ikke bare kjent som klubbleder ved Joker fritidsklubb. 31-åringen er i ferd med å bli et kjent fjes også for de stadig flere som oppsøker BUA på Strøget for å låne sports- og friluftsutstyr ganske så gratis. Den jobben fikk han med på kjøpet året etter at han begynte som frivilligkoordinator ved Birkenes frivilligsentral i mai 2019.

– Jeg synes konseptet er dritkult. Det er tilnærma likt en fullblods sportsbutikk hvor du bare kan gå inn og velge deg det utstyret du ønsker, og så kan du ha det ei uke og prøve det ut, påpeker BUA-sjefen, som ikke hadde det minste imot å ta ansvaret for å løfte den tidligere Sportsbua inn i det landsomfattende BUA-nettverket. Han skulle ønske det fantes et slikt tilbud da han sjøl var ungdom.

– Vi skeita på gamle skeitebrett med utslitte hjul. Her har vi sparkesykler, snowboards, SUP-brett, sykler, turutstyr, You name it! Det er masse å velge i, reklamerer han. Reklame, ja, det er noe BUA kan trenge litt mer av, etter Gørans mening.

– Vi må markedsføre det mer. Det er jo et tilbud som kan komme mange til gode, alt fra skolebarn og ungdom til resten av bygdas befolkning, understreker han. Nå er faktisk den offisielle åpningen av BUA Birkenes rett rundt hjørnet, nærmere bestemt 20. september. Men folk kan bare komme og låne utstyr nå også, presiserer BUA-sjefen.

 

– Et kjøpesenter med sportsutstyr!
Joker fritidsklubb er et velkjent begrep med mange år bak seg om treffsted for birkelandsungdommen, mens BUA er et relativt nytt tilbud. Hvordan ser Gøran for seg framtida for fritidsklubben og utlånstilbudet?

– Fritidsklubben har en så lang og drøy historie at akkurat nå ser jeg for meg at klubben er seg sjøl lik også framover. Men det skjer jo stadig nye ting, da. Akkurat nå oppgraderer vi med ny belysning og nytt brannalarmsystem, og vi oppgraderer stadig med nytt utstyr og søker etter nye ting. Det siste er bilsimulatorrigg, vi har nytt biljardbord, og vi får stadig støtte av banken til utstyr.

– I BUA får vi stadig flere folk innom, så vi prøver å ruste opp med nytt utstyr og vedlikeholde det vi har. Det er jo et tilbud til hele bygda, her kan absolutt alle komme og låne utstyr. Vi tar også imot forslag på utstyr hvis noen føler vi mangler noe. Det settes på liste, så er det utstyret som får flest etterspørsler vi søker om midler til å kjøpe inn, forteller Gøran. Han har planen klar dersom det skulle dukke opp en uanstendig stor sum med penger.

– Jeg føler vi har mye flott nå, men alt har jo forbedringspotensiale. Et kjøpesenter med sportsutstyr, opplevelseskort og alt mulig, dét hadde vært tingen!

KLUBBLEDEREN: Gøran i sofaen med en gjeng fritidsklubbmedlemmer.
Fra venstre: John Eirik, Lukas Emil, Mathias, Jan Bastian, Gøran og Wiktor. I sjåførstolen sitter Jan Terje.

KLUBBLEDERFANS: Andreas, Tuva og Vicky har bare godord å si om klubbleder Gøran.