- Det er utrolig sosialt og inkluderende!

Stein har vært medlem i skytemiljøet i en mannsalder, så han vet hva han snakker om.

- Spesielt Landsskytterstevnet er årets høydepunkt. Der treffer man gamle kjente i skytemiljøet fra alle kanter av landet. Det er gjerne folk man treffer den ene gangen i året. Da går praten om løst og fast, om gamle minner, men da kommer også alle unnskyldningene på hvorfor man bommet tidligere på dagen.

- Det er utrolig moro å være en del av, men man skjønner at man drar på årene når vi nå møtes i veteranklassene, humrer Stein.

Landsskytterstevnet, hans engasjement i Birkenes Skytterlag og skytterkretsen skal vi komme tilbake til, men aller først må vi bli litt kjent med Stein.  

- Ja, hvem er Stein? Det er ikke så godt å si det, sier han muntert. Jeg en kar som har passert 70 år, godt voksen, men jobber fortsatt litt deltid. Trives godt med å jobbe og det jeg gjør på fritida.


Habil skytter: Landsskytterstevnet er årets høydepunkt for Stein. Han har deltatt på alle LS’ene siden 1981. 

 

Første skudd i 1964

Stein engasjerte seg tidlig i skyting.

- Jeg skøyt mine første mine første skudd i Nord-Norge i 1964 med en 22 kaliber. Jeg begynte å skyte fordi min far drev med det.

Stein hadde sine første leveår i Oslo, egentlig midt i gryta, ikke langt fra Sinsenkrysset. Etter hvert gikk flyttelasset til Lillesand og videre til Birkeland i 1977. Når han kom til Lillesand, begynte han å skyte for Kristiansand og Omegn Skytterlag. Sitt aller første Landsskytterstevne skøyt han på hjemmebane på Grotjønn i 1969. Etter det ble det noen års pause, men på slutten av 70-tallet tok han opp igjen treningen og deltok i Landsskytterstevnet i 1981. Siden den gang har han deltatt på samtlige landsskytterstevner som har vært arrangert. Det har ført til mange fine turer på kryss og tvers i hele landet og mange nye bekjentskaper innad i miljøet.

- 1 uke av ferien har alltid vært avsatt til Landsskytterstevnet. Utover det kunne ferien deles opp på ulikt vis, men den uka i august har alltid vært hellig.

- Skyting betyr veldig mye for meg. Her kan jeg holde på med noe som interesserer meg. Det er gøy å trene og prøve å bli best mulig.

Hvor mye trener du?

- 1 gang i uka. Det er ikke nok til å havne helt i toppen, da bør jeg skyte mer.

Konkurrerer du enda?

- Jada, jeg deltar på en del stevner i sesongen fra april til august. Helst i V55-klassen, altså for veteraner over 55 år.

- Så lenge jeg er tålig brukbar i knestående, kommer jeg til å skyte i den klassen. I V65-klassen er det bare liggende, så jeg drøyer det så lenge jeg kan. 

Har du noen meritter å skryte av?

- Jeg har en mesterskapsmedalje fra Landsskytterstevnet i 1995. Den er jeg litt stolt av! Jeg hadde satt meg et mål om å oppnå det i den tiden jeg var klasseført som det kalles. Jeg skøyt i klasse 4, noe som er litt under de beste, men det var veldig mange deltakere og da er det en god følelse og lykkes.

 

Kunnskap og respekt for våpen

- Mange oppfatter våpen som farlig, men i kontrollerte former er det ikke det.

Vi jobber med god våpenkultur, kunnskap om og respekt for våpen, samt å trene opp gode skyteferdigheter, akkurat slik det står i formålsparagrafen til DFS (Det Frivillige Skyttervesen).


Landskytterstevnet på Evje: Under LS på Evje i 2019 var det ordførerduell på skytebanen. Leif Erik Fosse (f.v) var mentor for tidligere ordfører i Lillesand, Arne Thomassen. Stein (t.h) var mentor for tidligere ordfører i Birkenes, Anders Christiansen.

 

Birkenes Skytterlag

Lokalt opereres det med at Birkenes Skytterlag ble stiftet i 1912, men skytterkontoret opererer med 1882 siden det ikke finnes dokumentasjon på at laget ble lagt ned i mellomtida. Uansett, så er laget en god gammel årgang.

Hvordan har aktivitetsnivået i laget vært og hvordan er det nå?

- Det har svingt veldig opp igjennom. Vi hadde periode med noen ungdommer, spesielt i fra Ydderdalen som hevda seg. Det var moro, men så ser vi at medlemmene forsvinner når de går over fra ungdomsklassene til seniorklassene.

Stein peker på et stort savn. Det mangler innendørs treningsmuligheter på Birkeland. I dag må de kjøre til Tveit for å trene i kjelleren på klubbhuset på Solsletta. Likevel er de en tålig fast gjeng på 10-15 stykker fra 14-15 årsalderen og oppover som tar turen til nabobygda.

Skytterlaget ønsker at flere prøver skyting som en aktivitet. De har utstyr, geværer, jakker etc som kan lånes slik at de som ønsker å prøve, skal få gjøre det uten at det koster noe, reklamerer Stein. 


Innendørstrening: En gang i uka drar de en gjeng fra Birkeland til Tveit for å trene innendørs. 

Når begynte du å engasjere deg i Birkenes Skytterlag?

- Jeg meldte overgang fra Kristiansand til Birkenes i 1984, sammen med Terje Murberg.

Han kan fortelle at det var laber aktivitet på Birkeland i den tiden han og Terje var i naboklubben. Så ble det bygd ny bane på Flakke Loner og det førte til at det ble mer fart i laget og de to ønsket å støtte opp om det som var på gang lokalt. Det var også en bonus å slippe å kjøre helt til Grotjønn på trening hver gang.

Stein stilte opp på det neste årsmøtet etter overgangen. Der ble han valgt til sekretær og har vært det siden. Foruten å ta seg av det alt skrivearbeidet og jobbe med å skaffe penger inn til laget, er han med i kulissene på egne arrangementer og driver innendørstreningene.

- Men du må få med at dette ikke er noen one-man-show altså! Jeg får god hjelp av flinke folk i laget når jeg trenger det.

Som nestleder i Agder Skyttersamlag og leder av Sørlandskretsen som omfatter Rogaland, Agder og Telemark er Stein en engasjert og en godt kjent mann i miljøet, også utenfor Birkenes grenser.


Skytetrening: Ungdommen i trening på Flakke Loner.

Hva tror du innsatsen din betyr for andre?

- Håper den har betydd aktivitet og at det har betydd noe for ungdommene og kommunen.  I løpet av den tida jeg har vært med, så har vi bygd skytterhus og fått elektronikk.

Hvordan ser du på framtida?

- Vi må jobbe for å få økt rekruttering og klare å holde på medlemmene i overgangen til seniorklassene. Det er helt avgjørende.

- Vi vil fortsatt tilby trening for jegerne. Her skal de fortsatt kunne ta skyteprøven og så kan vi arrangere noen interne konkurranser om vi vil.

Helt til slutt, Stein. Hva hadde du gjort for Birkenes Skytterlag hvis du hadde fått ubegrenset med midler til fri bruk?

- Bygd innendørsbane, uten tvil!

- Tenk om vi kunne fått et areal på ca 400 kvadrat. Da hadde vi hatt nok plass til både skytebane og felles oppholdsrom. Det hadde vært noe!

Stein er en ekte ildsjel som brenner for laget og aktiviteten sin. I august er det landsskytterstevne på Voss. Hvis du var i tvil, Stein er klar!


Nye monitorer: I fjor sommer byttet Birkenes Skytterlag ut samtlige monitorer på banen til noe mye bedre og mer moderne utgave. Som et bidrag til det, fikk de en gave fra lokalbanken.